Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

μέλι σουσούρας ή μέλι ερείκης!!!!

Καλησπέρα σας φίλοι μου!
Έχω να μπω πολύ καιρό εδώ να δω τα νέα σας, να γράψω τα δικά μας...αλλά να δουλεύεις καλοκαίρι και να προσπαθείς να τα προλάβεις όλα είναι δύσκολο! Οι γονείς μου ανέλαβαν την παραγωγή του μελιού και εγώ ανέλαβα καθημερινά τις λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη! Πηγαίνοντας λοιπόν στις λαϊκές αυτές τις δύο εβδομάδες θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια για το μέλι σουσούρας, διότι καθημερινά πελάτες γνωρίζουν ελάχιστα γι'αυτό, ρωτάνε τι είναι αυτό το μέλι, από ποιο φυτό προέρχεται, τι αξία θρεπτική έχει κλπ.  Κι επειδή η ημιμάθεια είναι η χειρότερη μάθηση, θα ήθελα να προσθέσω κάποιες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται για το μέλι ερείκης συγκεκριμένα!!
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΟΥΣΟΥΡΑ Η ΕΡΕΙΚΗ
Το μέλι σουσούρας λοιπόν προέρχεται από το φυτό ερείκη ή ρείκι. Το ρείκι είναι φρυγανώδης θάμνος με πλούσια ανθοφορία το φθινόπωρο. Τα άνθη του είναι πολλά μικρά, κωνοειδή, ρόδινα, σε μικρές ταξιανθίες.

το φυτό ερείκη ή σουσούρα
Αποτελεί άριστο μελισσοτροφικό φυτό και το ρεικόμελο θεωρείται από τα καλύτερα μέλια. Ο γόνος που θα τραφεί με νέκταρ και γύρη σουσούρας θα ζήσει 6 μήνες και θα ξεχειμωνιάσει εύκολα. Η γύρη σουσούρας που θα αποθηκεύσει το μελίσσι και θα ταίσει με αυτήν το γόνο της θα αποδειχθεί εξαιρετική, καθώς από αυτήν θα προκύψουν δυνατές και ανθεκτικές εργάτριες. Λέγεται ότι οι βασίλισσες που βγάζουμε σε ανθοφορία σουσούρας είναι οι νούμερο 1 βασίλισσες που μπορεί να φτιάξουμε.

ΜΕΛΙ ΣΟΥΣΟΥΡΑΣ 
Α ΔΙΑΚΡΙΣΗ: ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ - ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ
Υπάρχουν δύο τύποι ερεικόμελου, με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα. Έτσι έχουμε το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης και το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης. Η ανοιξιάτικη και η φθινοπωρινή ερείκη (σουσούρα) είναι από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας και παράγεται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Το φθινοπωρινό μέλι σουσούρας έχει πιο δυνατή γεύση από το ανοιξιάτικο, είναι κοκκινωπό με χαρακτηριστικό λεπτό άρωμα. Ενώ το ανοιξιάτικο μέλι σουσούρας είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει διαφορετική γεύση, πιο γλυκιά.
ανοιξιάτικο μέλι σουσούρας -ανοιχτόχρωμο

Β ΔΙΑΚΡΙΣΗ: ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΤΟΥ
Επίσης εκτός από τη διάκριση του σε φθινοπωρινό και ανοιξιάτικο, παίζει ρόλο και πότε θα το μαζέψει κανείς! Εάν αργήσουμε να το μαζέψουμε, τότε βγαίνει πιο σκούρο και πιο πικρό (όπως δηλαδή είναι περίπου και το φθινοπωρινό) γιατί στο μεταξύ οι μέλισσες έχουν αρχίσει να συλλέγουν και νέκταρ από κουμαριά, που είναι πικρό (και προτιμάται από διαβητικούς κυρίως).

Τα τελευταία χρόνια έχει εκτιμηθεί πολύ η διατροφική του αξία, γι' αυτό το συναντά κανείς σε λίγο υψηλότερες τιμές απ'ότι τα άλλα μέλια. 
Το μέλι σουσούρας κρυσταλλώνει φυσιολογικά σε 2-3 μήνες από τη συγκομιδή του. Όμως αυτό δε θα πρέπει να προβληματίζει κάποιον, γιατί η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο του μελιού και δείχνει τη θρεπτική του αξία (το έλατο είναι το μοναδικό μέλι που δεν κρυσταλλώνει).

(πηγές: melissocosmos, www.vita.gr)

Εάν λοιπόν δείτε μέλι σουσούρας να είναι άλλοτε γλυκό, άλλοτε πιο πικρό, άλλοτε πιο ανοιχτόχρωμο άλλοτε πιο σκούρο, τώρα θα ξέρετε τους λόγους! Μπορείτε απλά να μάθετε από τον παραγωγό την περίοδο παραγωγής του και τα συμπεράσματα στη συνέχεια να είναι δικά σας!!!!
Εις το επανιδείν λοιπόν φίλοι μου!

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή δουλειά...Χαίρομαι που σας γνώρισα μέσα από το ιστολόγιό σας...Καλή συνέχεια στο έργο σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστούμε πολύ! μπράβο και σε εσάς για τις τόσο ωφέλιμες πληροφορίες που παρέχετε στο blog σας, αλλά και για την επαφή σας με τα φυσικά προϊόντα και την αγροτική ζωή...

      Διαγραφή