Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Φτιάχνοντας σπιτικό σαπούνι με αγνό ελαιόλαδο!!

Λίγα λόγια για το σαπούνι πριν αρχίσουμε...
 Το σαπούνι παράγεται μέσω μίας χημικής διαδικασίας που ονομάζεται ''σαπουνοποίηση'' και τα συστατικά για την παραγωγή του είναι τρία: λίπη (φυτικά ή ζωικά), υγρά (νερό ή γάλα) και καυστική σόδα. Η σαπουνοποίηση, δηλαδή η χημική αντίδραση που μετατρέπει το λίπος σε σαπούνι, προκαλείται από την προσθήκη της καυστικής σόδας, διαλυμένης σε υγρό. Αυτή η αντίδραση ολοκληρώνεται όταν η καυστική σόδα εξουδετερώνεται μέσα από μία βασική περίοδο ωρίμανσης!
    Σήμερα λοιπόν αποφασίσαμε με τη μητέρα μου να μην κάνουμε μόνο τα κλασσικά μας σαπούνια με βότανα, αιθέρια έλαια, μέντα, βρώμη, χαμομήλι, λεβάντα, φασκόμηλο, κανέλα, πορτοκάλι κλπ.  αλλά να φτιάξουμε σπιτικό σαπούνι ξεκινώντας από το μηδέν!!!
     Κατεβηκαμε λοιπόν στο εργαστήριο και  πήραμε το πρώτο υλικό μας που είναι και η βάση του σαπουνιού που φτιάξαμε: ΛΑΔΙ. 
Το λάδι που γεμίσαμε είναι δικής μας παραγωγής, μετρήσαμε την ποσότητα που έπρεπε (βγήκε περίπου ένα τέτοιο μπουκάλι και λίγο ακόμα)
     Απαραίτητο εργαλείο μας ήταν φυσικά η ζυγαριά, αφού όλα τα υλικά ήθελαν μέτρημα με πολλή ακρίβεια.

    Στη  συνέχεια βάλαμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίξαμε μέσα νερό και υδροξείδιο του νατρίου (ή καυστική σόδα) .Η καυστική σόδα είναι στέρεη, λευκή και κρυσταλλική. Μπορεί κανείς να ρίξει και καυστική ποτάσα, αλλά εμείς δεν την προτιμάμε. Στη συνέχεια ρίξαμε το ελαιόλαδο και ανακατέψαμε το μείγμα.
    
     Συνεχίσαμε το ανακάτεμα και ρίξαμε μέλι στη συνέχεια!!!  Το μέλι στο σαπούνι μαλακώνει το δέρμα και καταπραϋνει τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς.



   Μετρήσαμε συγκεκριμένα γραμμάρια από μελισσοκέρι και το κάναμε μπεν μαρί.

   
   Αφού έλιωσε το μελισσοκέρι, το ρίξαμε στη συνέχεια στο υπόλοιπο μείγμα που συνέχιζε να είναι στη φωτιά.
     
     Τελευαίο συστατικό μας, το αλάτι. Αφού το μείγμα έχει φουσκώσει και έχει γίνει παχύρευστο πλέον, ρίξαμε το αλάτι και ανακατέψαμε για λίγο ακόμα.
     
      Τέλος, το βγάλαμε από τη φωτιά και το ρίξαμε σε καλούπια με προσοχή!
   
     Αύριο θα το κόψουμε σε κομμάτια και  έτοιμο το σαπούνι μας! Δηλαδή δεν είναι ακόμα τελείως έτοιμο, γιατί ένα φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, καθώς ακόμα διατηρεί την οξύτητά του. Πρέπει το σαπούνι μας να ωριμάσει, για να αποβάλλει τον οξύ του χαρακτήρα. Καθώς το σαπούνι μας θα ωριμάζει, θα απαλάσσεται από την καυστική σόδα!!! Και αυτό, γιατί η καυστική σόδα αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας (CO2), σχηματίζοντας στην επιφάνεια του σαπουνιού μία λευκή σκόνη. Η σκόνη αυτή είναι ανθρακικό νάτριο (NA2CO3), η γνωστή μας σόδα. 
       Όταν σχηματιστεί η λευκή σκόνη στο σαπούνι μας, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι το σαπούνι είναι έτοιμο για χρήση! Ωστόσο, όσο πιο ''παλιό'' είναι το σαπούνι, τόσο καλύτερο γίνεται! Όπως και το μέλι άλλωστε :) (Χρόνος ωρίμανσης σαπουνιού: 4-6 εβδομάδες)

     Σύντομα θα παρουσιάσουμε και την πορεία που έχει το σαπούνι μας μέχρι να ωριμάσει!







4 σχόλια:

  1. Ωραία διαδικασία,να δουμε και τη συνεχεια,ενδιαφερουσα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με πρόλαβε η φίλη μου η Νέλλη !Η ανάρτηση βήμα -βήμα πολύ κατατοπιστική ! Ωραία ανάρτηση και περιμένω να δώ το αποτέλεσμα !
    Μπράβο στη όμορφη συνεργασία μαμάς και κόρης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή δουλειά,μπράβο σας !!!
    Καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας και ευχαριστούμε για τα τόσο χρήσιμα πράγματα που μοιράζεστε μαζί μας!

    Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή